Μεγάλη αδερφή σημαίνει…

Προχθές η μέρα ήταν ιδιαίτερη για μένα, διότι σαν προχθές απέκτησα το ρόλο της μεγάλης αδερφής, οπότε για αυτό θα μιλήσουμε σήμερα! Για τα αδέρφια! Για αυτόν τον τόσο ιερό δεσμό που υπάρχει μέσα στην οικογένεια.

Για μένα όλα ξεκίνησαν 21 χρόνια πριν, όταν μου ανακοίνωσαν ότι θα γίνω η μεγάλη αδερφή. Τότε αναρωτήθηκα, μεγάλη αδερφή; Τι είναι άραγε αυτό; Είναι δύσκολο; Πονάει; Τι πρέπει να κάνω;

Η πολυπόθητη στιγμή ήρθε, γύρισε η μαμά μαζί με το μπαμπά κι ένα μικροσκοπικό ανθρώπινο αρκουδάκι στο σπίτι. Όταν την είδα για πρώτη φορά ξαφνικά είχα όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμουν και τρομοκρατήθηκα…

Ξεκίνησε σιγά σιγά να διεκδικεί χώρο στο δωμάτιο μου, στην κούνια μου, στα παιχνίδια μου, στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά, στο χαρτζιλίκι του παππού, σε όλο μου τον κόσμο, αλλά κυρίως στην καρδιά μου. Τότε ήταν που την πήρα υπό την προστασία μου. Δύσκολο που είναι αυτό! Κάθε μέρα να προσπαθώ να της δώσω το καλό παράδειγμα! Να προσπαθώ να κάνω πάντα το σωστό για να έχει ένα καλό πρότυπο! Για να είναι περήφανη για μένα! Να προσπαθώ να της δείξω το σωστό και το λάθος! Συνεχείς και καθημερινές προσπάθειες να την κρατήσω ασφαλή κι ευτυχισμένη! Να γίνω ο φύλακας άγγελος της ! Η καλύτερή της φίλη! Να προσπαθώ να κάνω τη ζωή της ομορφότερη και καλύτερη! Να της μάθω πως ότι κι αν γίνει στη ζωή, εγώ θα είμαι εκεί να της κρατάω το χέρι μέρα νύχτα! Να της κάνω σαφές πως ακόμη κι αν μαλώνουμε, θα είμαι πάντα εκεί για να εξαφανίσω όποιον κι ότι την πειράξει και την στεναχωρήσει.

Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος μου, ο ρόλος της μεγάλης αδερφής. Το να είσαι η μεγάλη αδερφή της οικογένειας σημαίνει ότι πρέπει να είσαι έτοιμη για όλα. Καθημερινά σε μια μόνιμη ταχυπαλμία κι ένα μόνιμο άγχος για το εάν συμβαίνει κάτι στη ζωή της που δεν τολμάει να σου μιλήσει.

Μεγάλη αδερφή σημαίνει,

Να μοιράζεσαι μυστικά και εμπειρίες για έρωτες, αγόρια κι όλα τα συναφή και δευτερόλεπτα μετά να σκέφτεσαι «χριστέ μου είναι πάρα πολύ μικρή ακόμη για να έχει ‘’ερωτική’’ ζωή».

Να γίνεσαι αυστηρή πολλές φορές κι τελικά να συνειδητοποιείς ότι όσο μεγαλώνεις γίνεσαι ίδια η μάνα σου.

Να θεωρείς ότι κανείς και τίποτα δεν είναι αρκετός για αυτή, ψάχνοντας μόνο το τέλειο.

Να βλέπεις έναν άλλο εαυτό με νύχια λυκανθρώπου και δόντια βρικόλακα, που δεν ήξερες ότι έχεις, όταν κάποιος ή κάτι πληγώνει ή αδικεί την μικρή σου αδερφή.

Να τη βλέπεις να κάνει πράγματα που έκανες κι εσύ στην ίδια ακριβώς ηλικία αλλά να αρνείσαι να πιστέψεις ότι αρμόζουν στην ηλικία της, λέγοντας κάτι του τύπου «είσαι μικρή ακόμη για αυτά».

Να την καλύπτεις στη μαμά όταν χρειάζεται, αλλά να θυμάσαι να της το χτυπήσεις όταν θέλεις να γελάσεις μαζί της.

Να τη βρίσκεις ενοχλητική και πανέμορφη ταυτόχρονα.

Να σε εκνευρίζει όσο δεν σε έχει εκνευρίσει ποτέ κανένας.

Να τη μαλώνεις μα σε κλάσματα του δευτερολέπτου να το μετανιώνεις.

Να της θυμίζεις συνεχώς ότι κάθε πράξη, ιδέα, αγόρι, πρέπει πρώτα να περάσει από το δικό σου σκανάρισμα για να δώσεις εσύ έγκριση.

Ο μεγαλύτερος φόβος όταν είσαι μεγάλη αδερφή είναι μη πάθουν τίποτα τα αδέρφια σου. Σου λέει «έχω αυτό» ή σε παίρνει τηλέφωνο περίεργη για τα δεδομένα σου ώρα και σε πιάνει ταχυπαλμία, ιδρώνεις, τρέμουν τα χέρια σου. Η μεγάλη αδερφή είναι πράγματι σαν «μια δεύτερη μαμά». Την ξέρεις από τότε που ήταν μωράκι, την τάισες, την άλλαξες, τη διάβασες, τη καθοδήγησες. Η μεγάλη αδερφή, η πρώτη φίλη και η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια! Εκείνη που νιώθει ό,τι κι εάν έχεις χωρίς να της πεις λέξη. Είναι πάντα εκεί για σένα! Να σε βοηθάει να προχωράς στη ζωή σου αλλά και να σε βοηθάει να μην κάνεις τα ίδια λάθη που έκανε αυτή στην ηλικία σου. Είναι η προσωπική σου σύμβουλος σε όλα τα θέματα, σοβαρά, ασήμαντα, αστεία. Μπορείς να τη ‘’χρησιμοποιήσεις’’ κι ως το προσωπικό σου ημερολόγιο γιατί ξέρεις ότι η μεγάλη σου αδερφή ποτέ δεν θα αποκαλύψει αυτά που της εμπιστεύτηκες, μόνο θα σε απειλήσει ή θα σε κοροϊδέψει όταν χρειαστεί (χιχι).

Γιατί έτσι είναι οι μεγάλες αδερφές! Είναι εκεί σε κάθε δευτερόλεπτο, λεπτό, ώρα, μέρα, μήνα, χρόνια της ζωής σου να σε αγαπάνε ανιδιοτελώς. Και πίστεψε με δεν υπάρχει πιο ωραίος και πιο τρομακτικός ρόλος από αυτόν της μεγάλης αδερφής! 

Υποβολή απάντησης