Φοιτητής με άρωμα….Κομοτηνής!

Έφτασε εκείνη η στιγμή που εσύ και το σχολείο είπατε το τελικό αντίο! Έσβησες από το λεξιλόγιο σου τη λέξη ”μαθητής” και προσμονείς τα αποτελέσματα των Πανελληνίων. Της πιο δύσκολης και σκληρής δοκιμασίας της μέχρι τώρα ζωής σου. Ήρθε η στιγμή να κατακτήσεις κι εσύ τον πολυπόθητο εκείνο τίτλο, τον τίτλο του ”φοιτητή”. Ναι! Είσαι φοιτητής, ξεκινάει η φοιτητική σου ζωή με ότι συνεπάγεται αυτό. Έφτιαξες το μηχανογραφικό σου και αναμένεις τα αποτελέσματα! Και να που βγήκαν τα αποτελέσματα κι εκείνο που σου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν είδες που περνάς είναι τρία γράμματα, Δ.Π.Θ. Για πολλούς αυτά τα τρία γράμματα ισοδυναμούν με το ”Δεν Πέρασα Θεσσαλονίκη”, στην πραγματικότητα όμως σημαίνουν ότι πέρασες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στην πόλη της Κομοτηνής. Τι καλύτερο θα μπορούσες να ζητήσεις; Ναι ξέρω, ίσως νιώθεις λίγο απογοητευμένος τώρα γιατί το ιδανικό για σένα, αυτό που στα μάτια σου ισοδυναμεί με τις λέξεις ”φοιτητής” και ”φοιτητική ζωή” είναι Θεσσαλονίκη. Μα πίστεψε με δεν υπάρχει ωραιότερη πόλη από την Κομοτηνή για να περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια.

Η Κομοτηνή φημίζεται για τα λουκούμια της, τα σιροπιαστά γλυκά της και φυσικά τους μπακλαβάδες της. Αυτό που κάνει την πόλη να ξεχωρίζει είναι η γλυκύτητα και η καλοσύνη των ανθρώπων της, μικρών και μεγάλων. Είναι η πόλη που κατέχει δικαιωματικά τον τίτλο της ”ιδανικής φοιτητούπολης”. Έχει αρκετές σχολές που γεμίζουν την πόλη με πάνω από δέκα χιλιάδες φοιτητές. Στους δρόμους και τα σοκάκια της θα συναντήσεις από τύπους των ΤΕΦΑΑ, που θα ξεχωρίσεις από μακριά ότι είναι οι λεγόμενοι τεφατζήδες, μέχρι τύπους των Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής που προετοιμάζονται για μια μελλοντική καριέρα και κυκλοφορούν ήδη με ένα χαρτοφύλακα στο χέρι. 

Οι σχολές βρίσκονται σε δύο σημεία την Πανεπιστημιούπολη και την Παλιά Νομική.

 Η Πανεπιστημιούπολη είναι προσβάσιμη μόνο με λεωφορείο καθώς βρίσκεται εκτός πόλης. Αυτό βέβαια σημαίνει πως ειδικά στις εξεταστικές τα λεωφορεία είναι πάντα φίσκα. Όποιος προλάβει πρόλαβε ή καλύτερα όποιος έσπρωξε μπήκε. Γι’ αυτό cross fingers να είσαι από τους τυχερούς που μπαίνουν πρώτοι πρώτοι, διαφορετικά Χριστούλη μου βοήθησέ μας! Το θετικό είναι ότι τα μέσα μεταφοράς είναι δωρεάν οπότε είναι μεγάλο συν, φρόντισε όμως να είσαι στην ώρα σου στη στάση γιατί δεν φημίζονται για τα πολλά δρομολόγια τους, οπότε οι πιθανότητες να είσαι στην ώρα σου στο μάθημα είναι 50-50.

Η Παλιά Νομική από την άλλη, είναι ένα συγκρότημα κτιρίων που παλιά στέγαζε τη Νομική και τώρα στεγάζει άλλες σχολές, βρίσκεται μέσα στην πόλη σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο. Εκεί θα βρεις τις ”τυχερές σχολές” όπως θα σου πουν κάποιοι γιατί είναι εύκολα προσβάσιμες και οι πιθανότητες να πας στα μαθήματα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κι όχι μόνο στην εξεταστική είναι πολύ περισσότερες.

Η φοιτητική λέσχη ή αλλιώς οι λεγόμενες ”Πάνω Λέσχη” που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη και η ”Κάτω Λέσχη” που βρίσκεται στην Παλιά Νομική προσφέρουν πολύ νόστιμο και δωρεάν φαγητό για εκείνους τους φοιτητές που δεν έχουν καλή σχέση με τη μαγειρική και την κουζίνα. 

Η Κομοτηνή είναι η πόλη που όλες οι αντιθέσεις εναρμονίζονται και οι αποστάσεις μηδενίζονται κι αυτό γιατί όλα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Είναι η πόλη που την ημέρα ξεκουράζεται και το βράδυ ζωντανεύει.

Το πρώτο πράγμα που θα δεις μόλις βρεθείς στην Κομοτηνή είναι η Πλατεία Ειρήνης με το σιντριβάνι ή αλλιώς το σημείο συνάντησης κάθε φοιτητικής παρέας. Δεν είναι λίγα εκείνα τα καλοκαιρινά βράδια που η πλατεία γεμίζει με φοιτητές, άγνωστους μεταξύ τους, να παίζουν volley και να γελάνε σα να είναι κολλητοί χρόνια.

Στην Κομοτηνή δεν θα σου λείψει τίποτα. Οι επιλογές που σου προσφέρει ποικίλες για όλα τα γούστα. Είτε σου αρέσει η ξέφρενη διασκέδαση μέχρι το πρωί είτε ο εναλλακτικός τρόπος ψυχαγωγίας η Κομοτηνή μπορεί να σε ικανοποιήσει. Σε αυτή την πόλη δεν περιμένεις το Σαββατοκύριακο για να διασκεδάσεις, έχεις επιλογές κάθε βράδυ. Δεν θα σου πω ψέματα, στην Κομοτήνη παίζει πολύ ελληνικό τραγούδι και φάση μπουζουκλερί. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που και ο Οικονομόπουλος ξεκίνησε από την Κομοτηνή. Αν και σπούδασε ΤΕΦΑΑ, τον κέρδισε το Ηχοδρόμιο κι κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Οπότε μη σου φανεί περίεργο εάν εκεί που περπατάς ή διασκεδάζεις τον πετύχεις πουθενά, καθώς κάνει αρκετές εμφανίσεις εκεί πάνω.

Το ”Ηχοδρόμιο” είναι το μοναδικό μπουζούκι και κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία φορά από εκεί. Ειδικά τις Πέμπτες που έχει φοιτητική βραδιά και 50 ευρώ το μπουκάλι ένα Ηχοδρόμιο είναι απαραίτητο.

Για τους λάτρεις των club η Τετάρτη και το party της ”Εντατικής” στο Omnia Night Club επιβάλλεται. H Παρασκευή συνοδεύεται με ”Καψούρα” και Lobby. Για σένα που κουράστηκες με το ελληνικό και θέλεις μια δόση από ξένη μουσική το Σάββατο με Lobby και ”Submarine” είναι αυτό που ζητάς. Μα για σένα που έχεις ανάγκη λίγη ακόμη δόση ελληνικής μουσικής και καψούρας το Σάββατο με Omnia Night Club και ”Mpaxalo” είναι ότι πρέπει.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τα party της Παλιάς Νομικής, το απόλυτο party κατάλληλο και για τους πιο εναλλακτικούς. Μπυρίτσα ή ρετσινούλα στο χέρι, ανάλογα τα γούστα, χαλαρό ντυσιματάκι και τα ηχεία στο προάυλιο της Παλιάς Νομικής «βαράνε» μέχρι το πρωί.

Τα καλοκαιρινά βράδια μπορείς να απολαύσεις το cocktail σου στο κέντρο της πόλης στο ”Νησί”. Εντάξει, μπορεί να μην έχεις θέα τη θάλασσα αλλά η ατμόσφαιρα, τα φυτά και τα λευκά χρώματα σε μεταφέρουν σε κάτι εξωτικό.

Τι κι αν το Lobby και τo Omnia είναι κλειστά για καλοκαίρι; Το La Cage και το Omnia Blue είναι άξιοι αντικαταστάτες και σου προσφέρουν τα ίδια party απλά υπαίθρια, με θέα τα αστέρια.

Τα ξενύχτια στην Κομοτηνή καταλήγουν πάντα στου MC D (MAK NTI) ή το Goloso. Κανόνας αυτό! Οι μοναδικές μπουγάτσες του Μακ Ντι έχουν γέμιση από τυρί και σοκολάτα, μέχρι κοτόπουλο και μπιφτέκι. Για αυτούς που αγαπούν το πεινιρλί αλλά και το σουβλάκι, μετά το ξενύχτι όλα οδηγούν στο goloso για πεινιρλι με σουβλάκι κοτόπουλο και υπέροχη σος.

Τα ρακάδικα-ρεμπετάδικα μαζεύουν επίσης φοιτητόκοσμο κάθε είδους και σε όλα σχεδόν υπάρχει ο θεσμός της φοιτητικής προσφοράς οπότε σου κάτσε το λαχείο! Δεν νοείται να είσαι φοιτητής στην Κομοτηνή και να μην έχεις κάνει τουλάχιστον ένα μεθύσι με κρασί στο Sultan Tepe και το Μασάλι. Το νου σου όμως, για να βρεις τραπέζι ή πρέπει να κάνεις κράτηση και να πας κύριος στην ώρα σου ή να στηθείς από νωρίς εκεί καθώς γίνεται χαμός κάθε βράδυ. 

Έρχεται η επόμενη μέρα, η μέρα του hangover, που χρειάζεσαι τουλάχιστον 4 δόσεις καφέ για να συνέλθεις. Οι επιλογές σου είναι κι εδώ ατελείωτες. Μπορείς να απολαύσεις το καφεδάκι σου στην πιο ωραία γωνία της πόλης, στο Avant Garde, ή για σένα που είσαι του λίγο πιο κυριλέ τότε ιδανική επιλογή το Theatro. Ο πεζόδρομος της Βενιζέλου αποτελεί τον κύριο απογευματινό προορισμό των φοιτητών για να απολαύσουν το καφεδάκι τους.

Για τους πιο εναλλακτικούς τύπους το Αλάβαστρον και το Αλλόκοτο είναι ότι πρέπει. Κι εάν νιώσεις ότι θέλεις να θυμηθείς τα χρόνια του σχολείου και έχεις όρεξη για επιτραπέζια το Friends σου προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

Την περίοδο της εξεταστικής το Οχτώ, το Λούκι και το Αναψυκτήριο, το καλοκαίρι, σε συντροφεύουν στο διάβασμα σου καθώς συνδυάζεις καφέ και διάβασμα. Και σίγουρα ακόμα κι όταν φύγεις από την Κομοτηνή θα θυμάσαι τον Κύριο Μπάμπη στο βιβλιοπωλείο ”the write place” που πήγαινες σε κάθε εξεταστική περίοδο και του ζητούσες να σε σώσει με σημειώσεις μπας και δεις άσπρη μέρα. Αχ! Πόσα ευρώ ξοδεύεις στον κυρ Μπάμπη, στο Ergoprint ή το Copyland εκείνη την περίοδο;

Θα ακούσεις επίσης να λένε για την Κομοτηνή ”μία πόλη ένα κρεβάτι”, κι όσο τραγικό κι εάν σου ακούγεται τώρα θα καταλάβεις ότι όντως ισχύει. Μικρή πόλη, πόσες επιλογές να έχεις; Ο πρώην σου ή ο πρώην φίλης σου θα είναι ο νυν κάποιου στο απέναντι τραπέζι. 

Δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο να γνωρίσεις και την πόλη και τα άτομα της, καθώς όπως λένε όσοι την έζησαν «εδώ όλοι γνωριζόμαστε λίγο πολύ μεταξύ μας». Σε μια βόλτα μπορεί να πετύχεις τις ίδιες φάτσες ξανά και ξανά και να σταματάς για χαιρετούρες κάθε δύο λεπτά λες και είσαι πρωθυπουργός. Ακόμα κι αυτό όμως έχει τη χάρη του! Ένας στους πέντε κατοίκους της είναι φοιτητής πράγμα που την καθιστά ζωντανή 24 ώρες το 24ωρο και όπως προείπαμε δίκαια χαρακτηρίζεται ως «Η Φοιτητούπολη». Ακόμα κι αυτοί που λένε ότι δεν είναι όμορφη σαν πόλη συμφωνούν στο ότι η φοιτητική ζωή δεν συγκρίνεται με καμία!

Φήμες θέλουν να ”κλαις δύο φορές στην Κομοτηνή”. Μία όταν πας και μία όταν φεύγεις. Και αλήθεια σου λέω είναι μία ατάκα που την ακούς σχεδόν καθημερινά εκεί πάνω, από όλους κι αυτό γιατί είναι η πόλη που ”κρατάει τα νιάτα μας εδώ”.

Υποβολή απάντησης