Πως να επιβιώσεις την περίοδο της εξεταστικής!

Οι γιορτές έχουν πια τελειώσει. Εσύ έφαγες, ήπιες, ξενύχτησες στα όρια του επιτρεπτού μέσα σε μια covid εποχή και σιγά σιγά επέστρεψες στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το τέλος των διακοπών όμως μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει. Έρχεται η εξεταστική! Από τις λίγες εκείνες στιγμές που ‘’επισκιάζουν’’ την ανέμελη ζωή ενός φοιτητή είναι και η περίοδος της εξεταστικής. Αυτόν τον ένα μήνα τα πράγματα σοβαρεύουν. Τα κεφάλια μέσα και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του που λέει και η γιαγιά μου. Οι βόλτες και τα ξενύχτια μειώνονται, το γραφείο σου γεμίζει από στοίβες βιβλίων και σημειώσεων, το πορτοφόλι σου συνήθως αδειάζει γιατί πας από το ένα βιβλιοπωλείο στο άλλο να βγάλεις φωτοτυπίες και να αγοράσεις σημειώσεις και το διάβασμα ξεκινάει. Οι περισσότεροι φοιτητές ξεσκονίζουν τα βιβλία πριν αρχίσουν διάβασμα γιατί η πρώτη και τελευταία φορά που έπιασαν στα χέρια τους αυτά τα βιβλία ήταν όταν τα πήραν από τον Εύδοξο, οπότε αρχίζουν τα μηνύματα σε φίλους και συμφοιτητές για το ποιο βιβλίο είναι για ποιο μάθημα; ( έλα πες την αλήθεια, κι εσύ από αυτούς είσαι ).  Εννοείται πως λίγο πριν ξεκινήσει η εξεταστική αποφασίζεις να κάνεις όλα όσα αμελούσες να κάνεις τόσο καιρό όπως γενική το σπίτι, βγάζεις τα πράγματα από τα ντουλάπια και τα ξαναβάζεις με διαφορετική σειρά μέσα, αα και εννοείται ξεκινάς καινούρια σειρά. Ναι, όλα αυτά θυμάσαι να τα κάνεις λίγο πριν ξεκινήσει η εξεταστική, απλά και μόνο για να αποφύγεις το διάβασμα.

Εν τέλει πήρες τη μεγάλη απόφαση, έφτιαξες το καφεδάκι σου, κάθισες στο γραφείο σου κι αποφάσισες να ξεκινήσεις. Τότε είναι που νιώθεις τον κόσμο σου να καταρρέει και χιλιάδες σκέψεις παιρνούν από το μυαλό σου. ‘’Τι είναι όλα αυτά;’’, ‘’πότε τα έκανα εγώ αυτά;’’, ‘’μήπως κοιμόμουν στις διαλέξεις;’’, ‘’τι back up πλάνο έχουμε;’’, ‘’ωραία, πλάνο νούμερο 2 θα πάω να βοηθήσω τον παππού στα πρόβατα!’’. Ήρθε λοιπόν ο μουσαφίρης που περίμενες, λέγεται άγχος! Κάποιοι τον φιλοξενούν για λίγες μόνο μέρες, κάποιοι άλλοι για πολύ περισσότερο καιρό. Προσπάθησε να χαλαρώσεις! Ξέρω ότι τέτοιες ώρες η φράση ‘’Μην έχεις άγχος’’ σε βοηθάει όσο βοηθάει η λακ έναν άνθρωπο χωρίς μαλλιά! Όμως πάρε μια βαθιά ανάσα κι όλα θα γίνουν. Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα.

  •  κάνε ένα πρόγραμμα.

Ξέρω, σου ακούγεται βαρετό και ίσως ουτοπικό, όμως πίστεψε με πιάνει! Μου πήρε Πανελλήνιες και ένα προπτυχιακό για να το καταλάβω αλλά το σωστό πρόγραμμα όντως κάνει θαύματα! Βάλε τις άνετες φορμούλες σου ή τις πυτζάμες σου, φτιάξε τον καφέ σου, βολέψου στο γραφείο σου και ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα της εξεταστικής. Δώσε προσοχή στα μαθήματα που δίνεις και ξεχώρισε σε ποια πιστεύεις ότι είσαι πιο δυνατός και σε ποια πιο αδύναμος, γιατί αυτά είναι που θα χρειαστούν περισσότερες ώρες διαβάσματος.

  • Φτιάξε τον ύπνο σου

Από τα πιο σημαντικά πράγματα την περίοδο της εξεταστικής είναι ο ύπνος! Προσπάθησε να κοιμάσαι σωστά ώστε να ξεκουράζεσαι για να μπορείς να αποδώσεις καλύτερα στο διάβασμα.. Εάν δουλεύεις φρόντισε μετά τη δουλειά να τρως ένα καλό γεύμα και να αφιερώνεις  τουλάχιστον δύο ώρες διάβασμα (παραπάνω δεν θα έχεις αντοχή, πίστεψε με). Εάν πάλι δεν δουλεύεις τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Βάλε ένα πλάνο να ξυπνάς νωρίς και μέχρι τις 10-10.30πμ να ξεκινάς διάβασμα για να μπορείς έτσι να κάνεις και το διάλειμμα σου μετά, να βγεις μια βόλτα ή να κάνεις κάτι άλλο που σου αρέσει.

  • Οργάνωσε το υλικό και το χώρο σου.

Μην αφήσεις σε καμία περίπτωση τον εαυτό σου να ψάχνει σημειώσεις τελευταία στιγμή. Φρόντισε την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων να κάνεις έναν έλεγχο στις σημειώσεις σου, να δεις εάν σου λείπει κάτι και να αναζητήσεις την βοήθεια που χρειάζεσαι.  Όταν πια έχεις όλο το υλικό που χρειάζεσαι  οργάνωσε το χώρο σου. Το μέρος στο οποίο μελετάς πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο ώστε να έχεις κοντά σου αυτά που χρειάζεσαι και να μην αποσπάται συνεχώς η προσοχή σου όταν σηκώνεσαι για να πάρεις το οτιδήποτε. Επίσης το διάβασμά σου δεν χρειάζεται να σε βρίσκει καθηλωμένο σε ένα γραφείο. Μπορείς να διαβάσεις όπου εσύ νιώθεις άνετα και ότι μπορείς να αποδόσεις καλύτερα. Μπορείς να διαβάσεις στο μπαλκόνι ή την αυλή σου, στο κρεβάτι σου. Διαμόρφωσε το χώρο σου έτσι ώστε να νιώθεις όμορφα όταν βρίσκεσαι εκεί.

  • Team Διάβασμα

Δοκίμασε να διαβάσεις με την παρέα σου. Πρόσεξε όμως! Χωρίς να ξεχωρίσεις και να γίνεις κακός, προσπάθησε να προτείνεις να διαβάσετε παρέα με εκείνους που ξέρεις ότι πραγματικά θα διαβάσετε κι όχι δεν θα πάει χαμένος ο χρόνος που βρεθήκατε. Μάλιστα τελευταία έχει γίνει της μόδας το διάβασμα με φίλους σε καφετέριες. Εάν έχεις μπουχτίσει μέσα στους τέσσερις τοίχους μπορείς να δοκιμάσεις κι αυτή την εναλλακτική. Πήγαινε σε εκείνο το καφέ που την περίοδο της εξεταστικής γεμίζει με παιδιά που διαβάζουν. Εγώ πάντως το τηρούσα σχεδόν σε κάθε εξεταστική! Πιάνει να ξέρεις! Βλέπεις όλους τους γύρω σου να διαβάζουν και νιώθεις τύψεις εάν εσύ δεν διαβάζεις οπότε κάνεις το ίδιο! Χιχι!

  • Το κινητό σου ΔΕΝ είναι φίλος σου!

Ξέρω ότι τώρα θα σε ταράξω με αυτό καθώς το κινητό σου είναι προέκταση του χεριού σου αλλά προσπάθησε πραγματικά να το αφήσεις έξω από τη ζωή σου τις ώρες που διαβάζεις. Είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός! Μην μπεις στον πειρασμό λοιπόν να τσεκάρεις τις αρχικές σου σε Instagram και facebook ή να απαντήσεις σε ένα και μόνο μήνυμα γιατί το ξέρουμε και οι δύο ότι το ένα θα γίνουν 2,3,4,5 και ούτω καθεξής και θα βρεις τελικά τον εαυτό σου να εύχεται στην εξεταστική καλό Σεπτέμβρη.

  • Μην αφήνεις το διάβασμα για τελευταία στιγμή

Ένα πράγμα που κάναμε σαν μαθητές και σαν φοιτητές δεν κάνουμε ποτέ, είναι ότι διαβάζαμε κάθε μέρα. Γι’ αυτό και σε αντίθεση με την εξεταστική που όλα σου φαίνονται βουνό, οι εξετάσεις του σχολείου ήταν η αγαπημένη σχολική περίοδος για τους περισσότερους. Δεν σου λέω να διαβάζεις κάθε μέρα. Αλλά μια στο τόσο άνοιγε τις σημειώσεις και ρίξ’ τες μια ματιά. Θα δεις που όταν πλησιάζει η εξεταστική όλα θα σου φαίνονται πιο εύκολα. Δύσκολα μπορείς σε μια μέρα να μάθεις όλα όσα διδάσκεσαι ένα ολόκληρο εξάμηνο. Προσπάθησε να έχεις μια γενική γνώση πάνω στο αντικείμενο που εξετάζεσαι και την τελευταία μέρα να κάνεις μια πολύ γρήγορη επανάληψη. Ακόμη κι αυτοί που κυνηγούν ένα απλό 5 ξέρουν ότι το διάβασμα της τελευταίας στιγμής δεν είναι σχεδόν ποτέ αρκετό και φέρνεις μόνο πανικό.

Σκέψου λογικά και προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμος! Είναι ένας μήνας που εάν προσπαθήσεις να κάνεις έστω κάτι από τα παραπάνω θα δεις πως η περίοδος της εξεταστικής θα σου φανεί πολύ πιο εύκολη!

Πάμε γερά!

Υποβολή απάντησης