Και τώρα;… Φοιτητής!

Φίλη, φίλε πρωτοετή,

Αρχικά συγχαρητήρια για την εισαγωγή σου στην ανώτατη εκπαίδευση κι εύχομαι να είναι η σχολή που επιθυμούσες και λαχταρούσες. Φαντάζομαι ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες ερωτήματα και εικόνες περνούν από το μυαλό σου. Είναι λογικό σε αυτό το νέο ξεκίνημα της ζωής σου να έχεις πολλές απορίες, αμηχανία και πολύ άγχος για το τι θα συναντήσεις. Πίστεψε με, οι γονείς σου έχουν πιο πολύ από σένα. Για τους γονείς η σημερινή μέρα είναι η πιο ευτυχισμένη και η πιο δυστυχισμένη μέρα ever. Γιατί; Γιατί από τη μία είναι πανευτυχείς που το παιδί τους, το καμάρι τους κατάφερε να πετύχει τους στόχους του και που οι κόποι τόσων χρόνων απέδωσαν καρπούς. Από την άλλη όμως αυτό σημαίνει ότι το παιδί τους ανοίγει τα φτερά του για αλλού! Φεύγει για πρώτη φορά που το σπίτι, από τη φροντίδα της μαμάς και την προστασία του μπαμπά. Είναι εκείνη η στιγμή που το παιδί θα μείνει για πρώτη φορά μόνο του και θα αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει τη ζωή στα χέρια του. Ειλικρινά σου λέω κανένας γονέας δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό και δεν νομίζω να είναι ποτέ. Οπότε εάν ακούσεις κάποιον από τους δύο να λέει ”αχ φεύγει το παιδί μου, και που θα πάει , και θα είναι μόνο του, και πως θα τα βγάλει πέρα χωρίς εμένα” κι άλλα τέτοια μην νευριάσεις και προσπάθησε να τους καταλάβεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο για αυτούς να καταλάβουν ότι μεγάλωσες.

Και κάπως έτσι ξεκινάει η νέα σου ζωή από μια νέα σκοπιά που είναι μοναδική! Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο προσκήνιο όταν μαθαίνεις τη σχολή που πέρασες είναι η εύρεση σπιτιού. Και τότε γίνονται τα πρώτα σχέδια. Εάν είσαι αγόρι ίσως δεν κάνεις τόσα σχέδια για το πρώτο σου σπίτι, θέλεις απλά έναν δικό σου χώρο για πρώτη φορά που να μπορείς να είσαι αφεντικό του εαυτού σου. Έαν όμως είσαι κορίτσι, κάνεις πολλά σχέδια από το χρώμα στους τοίχους μέχρι το χαλάκι της εξώπορτας. Θέλεις όλα να είναι τέλεια! Είναι το πρώτο δικό σου σπίτι, ο πρώτος δικός σου χώρος! Μην ξεχάσεις όμως το ψάξιμο που φοιτητικού σπιτιού απαιτεί υπομονή, επιμονή και φυσικά χαμηλά αθλητικά παπούτσια.

Βρήκες επιτέλους το σπίτι που έψαχνες και τώρα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη καινούρια σου ζωή. Σίγουρα οι πρώτες μέρες θα σε γεμίσουν άγχος και ένταση. Κάτι η εγγραφή, κάτι το νέο περιβάλλον, κάτι το στρες για το τι θα συναντήσεις. Όμως φίλε μου χαλάρωσε! Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι τα ίδια συναισθήματα έχουν και οι υπόλοιποι πρωτοετείς που βλέπεις στην μεγάλη εκείνη ουρά την ημέρα εγγραφής στη σχολή, δεν είσαι μόνος σου. Χαλάρωσε και προσπάθησε να δείξεις σε όλους ποιος πραγματικά είσαι. Μην αλλάξεις χαρακτήρα τώρα που έγινες φοιτητής απλά για να αρέσεις στους άλλους. Φρόντισε να γνωρίσεις άτομα που σου ταιριάζουν γιατί αυτοί θα είναι οι φίλοι που θα σε συντροφεύουν τα επόμενα χρόνια. Μην αγχωθείς όμως εάν οι φιλίες που θα κάνεις την πρώτη μέρα δεν θα είναι εκείνες που θα έχεις μέχρι το τέλος. Ένα από τα απαραίτητα συστατικά της φοιτητικής ζωής είναι η κοινωνική δικτύωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συναναστραφείς με πληθώρα ανθρώπων. Με άλλους θα ταιριάξεις, με άλλους πάλι όχι. Δεν πρέπει να νιώθεις ενοχικά εάν «αλλάζεις συχνά παρέες», ή εάν άτομα που βγήκατε μία μέρα δεν θελήσουν να ξαναβγείτε. Πολλοί έρχονται και φεύγουν! Είναι επιστημονικό αποδεδειγμένο θα μπορούσαμε να πούμε ότι την πρώτη μέρα, τον πρώτο καιρό θα πηγαίνετε για καφέ ή για ποτό ολόκληρος λόχος με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην βρίσκετε τραπέζι για να αράξετε όλοι μαζί. Μετά τον πρώτο καιρό θα αρχίσετε να λιγοστεύετε, από εκεί που βγαίνατε 15 άτομα για καφέ, θα βγαίνετε 10 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχετε μείνει ίσως 5 ή και 7 που ταιριάξατε περισσότερο κι ”επιλέξατε” ο ένας τον άλλον. Αυτοί οι 7 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι άνθρωποι που θα ονομάσεις φίλους. Θα είναι εκείνοι που θα μοιραστείτε μαζί αναμνήσεις, θα γελάσετε, θα κλάψετε παρέα, θα θυμώσετε ίσως ο ένας τον άλλον για μικρούς και ασήμαντους λόγους, μα την επόμενη θα είστε πάλι μαζί σα να μην συνέβη τίποτα. Θυμήσου λοιπόν πως οι παρέες που θα μείνουν είναι αυτές που θα γράψουν ιστορία!!

Είμαι σίγουρη ότι το μόνο που σκέφτεσαι τώρα είναι πότε θα βρεις σπίτι και θα μείνεις μόνος σου. Λυπάμαι που θα στο χαλάσω αλλά υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της φοιτητικής σου ζωής και λέγεται ΣΧΟΛΗ. Ναι ξέρω, το πρώτο καιρό, ίσως και το πρώτο εξάμηνο είναι άγνωστη λέξη και πολλές φορές δεν ξέρεις καν τι χρώμα έχει το κτήριο. Όμως όσο σημαντική είναι η καλοπέρασή σου, άλλα τόσο είναι και η παρακολούθηση των μαθημάτων. Πίστεψέ με, ξέρω τι σου λέω. Προσπάθησε να διατηρήσεις μια τακτική παρουσία στα μαθήματα. Αυτό θα σε βοηθήσει και στο να γνωρίσεις το Πανεπιστήμιο αλλά και στο να δικτυωθείς πιο γρήγορα γιατί μάντεψε, υπάρχουν πολλά παιδιά που όντως πηγαίνουν στη σχολή από το πρώτο εξάμηνο. Φρόντισε να μαζέψεις τις απαραίτητες πληροφορίες και σημειώσεις και προσπάθησε να γνωρίσεις κι άτομα μεγαλύτερων ετών, θα σου χρειαστούν κάποια στιγμή. (μιλάει η εμπειρία). Επίσης καλό θα ήταν να αφήσεις πίσω τη συνήθεια και τη ρουτίνα της τελευταίας στιγμής. Μπορεί στο λύκειο να βοηθάει αλλά στο Πανεπιστήμιο είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα. Μια πανεπιστημιακή εργασία δεν τελειώνει μέσα σε ένα βράδυ (όσα τάματα κι εάν κάνεις) και στις εξετάσεις ένα βράδυ δεν φτάνει ούτε για σκονάκια ( ξέρει ο παλιός). Με σωστό πρόγραμμα μπορείς να συνδυάσεις και καλοπέραση και σχολή.

Και πάμε τώρα στο καλό, ξέρεις ποια είναι τα βασικά συστατικά της φοιτητικής ζωής; Let me tell you, λίγα hangover, λίγο ποτό και φυσικά τα ξενύχτια. Δεν υπάρχει άνθρωπος που τον πρώτο του καιρό σαν φοιτητής δεν έχει κάνει κάτι από αυτά. Εξάλλου ποιος δεν ονειρεύεται να φύγει από το σπίτι του για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και να αρχίσει επιτέλους να γλεντάει μέχρι το ξημέρωμα χωρίς να ανησυχεί για εκείνη την εκνευριστική πολλές φορές φωνή ”ακόμα έξω είσαι; 12 πήγε! Γρήγορα σπίτι”. Κακά τα ψέματα η ζωή του πρωτοετή φοιτητή αρχίζει τη νύχτα! Και πάλι όμως θέλει προσοχή εε, το ότι είσαι πλέον ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις και να γυρνάς ότι ώρα επιθυμείς δεν σημαίνει ότι μπορείς να υπερβάλλεις κιόλας. Η νύχτα και η υπερβολή κρύβουν πολλούς κινδύνους!

Μπορείς να κάνεις τα πάντα! Και σίγουρα θα τα κάνεις! Θα έρθει εκείνη η μέρα που θα κάνεις ένα τρελό μεθύσι και θα ξυπνήσεις την επόμενη μέρα αγκαλιά με το νεροχύτη ή μέσα στη μπανιέρα! Εκείνη η μέρα που θα πας για καφέ, κατευθείαν μετά για μπύρα, από εκεί μετά για ποτό και καπάκι μετά στη σχολή, άυπνος 48 ώρες χωρίς να σε νοιάζει. Και αντοχή στο 100%! Σίγουρα θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα κάνεις να πατήσεις σχολή ίσως και παραπάνω από εβδομάδα και δεν θα έχεις και καθόλου τύψεις! Όμως όλα έχουν ένα μέτρο, ένα όριο! Φρόντισε να μην το ξεπεράσεις! 

Τα φοιτητικά χρόνια είναι εκείνα τα χρόνια που θα θυμάσαι μέχρι τα βαθιά γεράματα, εκείνα τα χρόνια που θα σε γεμίσουν εμπειρίες και θα σου προσφέρουν χιλιάδες αναμνήσεις! Φρόντισε να είναι ότι ωραιότερο θα έχεις να θυμάσαι! Φρόντισε να εφοπλιστείς με πολλές τρελές ιστορίες για να λες όταν τα χρόνια θα έχουν περάσει και πολλές πολλές φωτογραφίες από αξέχαστες στιγμές!

Ζήσε φίλε μου πρωτοετή! Ζήσε όσο καλύτερα μπορείς κι απόλαυσε κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, κάθε μέρα της νέας σου ζωής γιατί αυτά τα χρόνια είναι τα ωραιότερα χρόνια σου και ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα που ούτε θα το καταλάβεις πως!

Υποβολή απάντησης